İpek Yolu üzerinde bulunan Ani Antik Kenti, Anadolu’nun ilk yerleşimi alanlarından biri olarak biliniyor. Ani 10. yy’da Ermenistan ile sınırı belirleyen Arpaçay Nehri’nin yanında kurulmuş. Zamanında Ani Kenti Ermeni hükümdarlarının başkenti olarak 100.000 binden fazla nüfusa da ev sahipliği yapmış büyük bir kent esasında. Güzel haber: Ani Arkeolojik Alanı 2016 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmiş.
Ani Antik Kenti’ni eski bir yerleşim olarak düşündüğünüzde bir yerleşim olması beklenen tüm yapıların kalıntılarını görüyoruz aslında. Çok kültürlü bir yapıya sahip olmasıyla kilise ve camii, şehri koruyan surlar, ticaretin yapıldığı kervansaraylar, hamam, değirmen, saray gibi birçok yapıyı burada görüyoruz. Bunlardan bazılarına birlikte bakalım:
Abughamrent Kilisesi: Ani’nin simgesi. Burası Pahlavuni ailesinin özel şapeli olarak yaptırılmış. Çok ihtişamlı gözüküyor.
Manuçehr Camii: Anadolu’nun ilk Türk camii olma özelliğine sahip. Alparslan’ın fethi sonrası yaptırılmış.
Ani Kathedrali / Fethiye Camii: Alparslan’ın fethi sonrası kılınan fetih namazıyla birlikte Fethiye Camii adını almış.
Antik Kent Surları: Kent yaklaşık 5 km. uzunluğundaki surlarla çevrelenmiş.
Gagik Kilisesi: Ani hukumdarlarindan Kral Gagik tarafından yaptırılmış. Fakat sağlam olmadığı için günümüzde sadece kalıntıları bulunuyor.
İpekyolu Köprüsü: Anadolu’ya giriş kapısı olarak kabul edilen Köprü, zaman içinde yikildigi için şimdilerde sadece Arpaçay Nehri’nin iki ucunda kalan ayakları var. Manuçehr Camii’den görülüyor.
Mağaralar: Ani halkının yaşadığı mağaraların kalıntıları.
Ani Antik Kenti’ni gezmemiz yaklaşık 3 saatinizi aldı. Çok büyük bir alanda irili ufaklı 21 yapı var nihayetinde. İşin içinde karlı yollar ve soğuk da girince yürümesi zorlaşıyor. Girişler ücretli, güncel fiyat 22 TL. Müze kart geçerli. 08.00 19.00 arası ziyaret edebilirsiniz. Kars Merkez’dan özel araçla yaklaşık 1 saatte ulaştık. Öğleden önce gezmeye başlamanızda fayda var.
Kars’a gelip burayı görmeden dönmeyin!